ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Ειναι απαραιτητα;
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Ειναι απαραιτητα;
15935713_botana-800x445

Εύλογο το ερώτημα μιας και πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα βότανα αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής.

Σήμερα με τους ρυθμούς που ζούμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε μια πορεία που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Η σκληρή δουλειά, σε συνθήκες διόλου ευνοικές για τον εργαζόμενο, το στρες, η κακή διατροφή, η όλο και περισσότερο καθιστική ζωή, και γιατί όχι, ένα ”κακό” και εχθρικό προς τον πολίτη Σύστημα Υγείας, καθώς και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που μονίμως έχει η χώρα μας, όλα αυτά αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για την υγεία μας.

Συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, απώλεια όρεξης ή βουλιμία, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, στυτική δυσλειτουργία και μηδενική διάθεση για sex, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ας δώσουμε προσοχή, γιατί ο οργανισμός είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή και δεν ”παραπονιέται τυχαία. Κι αυτό το νοιώθει ο καθένας μας. Ας μην αγνοήσουμε λοιπόν τον επερχόμενο για τη ζωή μας κίνδυνο.

Και πρωτίστως ας προσέξουμε τη διατροφή μας. Είναι το Α και το Ω για την καλή κατάσταση της υγείας μας. Η βιομηχανοποιημένη τροφή, η λανθασμένη προετοιμασία των γευμάτων ακόμη και στο σπίτι μας, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για το φαγητό μας που δεν είναι ό,τι καλύτερο σήμερα, π.χ. τα περισσότερα άλευρα έχουν αποφλοιωθεί, και αυτή η διαδικασία μας στερεί το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, σημαντικότατες για τον οργανισμό μας. Μας στερεί ακόμα τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στον φλοιό των δημητριακών, που τις περιμένει με ”λαχτάρα” το έντερό μας. Επίσης η έλλειψη πραγματικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων, η αυξανόμενη κατανάλωση σε κόκκινο κρέας και λιπαρές τροφές, όλα αυτά μας οδηγούν σε μια άλλη φιλοσοφία, να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

Εφ΄όσον λοιπόν λείπουν από το πιάτο μας βασικά συστατικά καθώς ανέφερα παραπάνω, πρέπει να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ αυτά τα συστατικά στο πιάτο μας, όσο αυτό είναι δυνατόν. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!!!

Και εδώ, ας μη χαθούμε στον κυκεώνα του τι είναι απαραίτητο και τι όχι.

Πράγματι, στο φαρμακείο σας αν θέλετε να ψάξετε για συμπληρώματα διατροφής, θα αντικρύσετε αμέτρητα σκευάσματα που πιθανόν να σας επιφέρουν σύγχυση. Τι απ΄όλα αυτά πρέπει να πάρω; Ποια είναι όντως απαραίτητα;

Εδώ έχετε σύμμαχο τον φαρμακοποιό σας που είναι ο ειδικός επιστήμονας για να σας συμβουλεύσει αναλόγως. Έχει τις γνώσεις να σας καθοδηγήσει ορθά, κυρίως γιατί γνωρίζει τη Βιοχημεία. Τι γίνεται δηλαδή στον οργανισμό μας όταν εισέρχεται κάποια τροφή, αλλά και την χημεία της κάθε τροφής. Αυτός, περισσότερο από τον γιατρό, ακριβώς για τους λόγους που ανέφερα, είναι ο ειδικός.

Τρεις είναι οι απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται να παίρνουμε σε συπληρώματα. Ούτε δεκατρείς, ούτε εκατοντρείς. Η βιταμίνη C, τα Ω3,και η βιταμίνη D. Tα δύο πρώτα σε καθημερινή βάση, τη δε βιταμίνη D κατά διαστήματα.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται 1-2 γραμμάρια βιταμίνης C ημερησίως. Επειδή ο άνθρωπος δεν βιοσυνθέτει αυτή τη βιταμίνη στον οργανισμό του,  χρειάζεται να την πάρει έτοιμη από την Φύση ή από συπληρώματα. Από την Φύση είναι σχεδόν αδύνατο ο άνθρωπος να πάρει 1 γραμμάριο την ημέρα βιταμίνης C. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν μάθουμε πως ένα πορτοκάλι, περιέχει περίπου 50 μικρογραμμάρια βιταμίνης. Με 20 λοιπόν πορτοκάλια καλύπτουμε την ανάγκη μας. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να τρώμε  20 πορτοκάλια κάθε μέρα; Noμίζω πως όχι. Άρα παίρνουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να έχει την ανάλογη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Tα Ω3 είναι κι αυτά απαραίτητα σε καθημερινή βάση. Δεν μπορούμε να πάρουμε 2-3 γραμμάρια την ημέρα  (αυτή είναι η αναγκαία ημερήσια δόση),  απλά καταναλώνοντας ψάρια, γιατί τότε θα έπρεπε να τρώμε 12-14 μερίδες την εβδομάδα, πράγμα αδύνατον. Άρα το δεύτερο συμπλήρωμα που θα πρέπει να αγοράσουμε είναι τα Ω3. Μια προσοχή εδώ, επειδή το λάδι των ψαριών όπου περιέχονται τα Ω3 περιέχει βαρέα μέταλλα, τα οποία θα μας κάνουν μεγάλη ζημιά αν τα φάμε, κοιτάμε να γράφει η ετικέττα του σκευάσματος που επιλέγουμε την φράση ”ΜΟΡΙΑΚΑ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟ”. Η Μοριακή απόσταξη απαλάσσει το ιχθυέλαιο από τα βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο, πάσης φύσεως διοξίνες, εξασθενές χρώμιο και άλλα. Επίσης καλό είναι να προτιμάμε το συμπλήρωμα Ω3 που θα πάρουμε να είναι φτιαγμένο από αφρόψαρα, όπως είναι οι σαρδέλλες και οι αντζούγες (γαύρος), που δεν πάνε στο βυθό της θάλασσας, όπου εκεί συσσωρεύονται τα βαρέα μέταλλα.

Τώρα, η βιταμίνη D. Περιέργως, αν διαβάσει μια οποιαδήποτε σχετική μελέτη κάποιος, εύκολα αντιλαμβάνεται πως οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε έλλειψη σε αυτήν την πολύ σημαντική βιταμίνη. Και απευθυνθείτε στον βιοπαθολόγο σας για να το διαπιστώσετε. Με φυσιολογικές τιμές από 30-100 ng/ml, οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν μεταξύ 15 και 20. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιταλούς, Ισπανούς.  Χώρες δηλαδή με μεγάλη ηλιοφάνεια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ.

Η βιταμίνη D, δεν υπάρχει στη Φύση. Υπάρχει η ”προβιταμίνη” D ή καλύτερα  D3 ή χοληκαλσιφερόλη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D μέσα στον οργανισμό μας με την απαραίτητη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ να φάμε βιταμίνη D. Πρέπει να μείνουμε και στον ήλιο. Αρκούν 3-4 εικοσάλεπτα την εβδομάδα (έστω και με γυμνά τα μπράτσα μας)  όταν ο ήλιος είναι κάθετος , για να βιοσυνθέσει  ο οργανισμός μας όση βιταμίνη μας χρειάζεται. Γι αυτό μας χρειάζεται ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D  ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Εδώ να προσέξουμε στο σκεύασμα που θα επιλέξουμε να υπάρχουν 4000-5000 μονάδες βιταμίνης D3, γιατί αλλοιώς πάλι δεν μας φτάνει.

Αποδείξαμε λοιπόν πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πλάι σε αυτά τα 3 βασικά συμπληρώματα διατροφής, θα συμπλήρωνα πως χρειάζεται κάτι ακόμα. Αυτό το κάτι θέλει διάβασμα και ψάξιμο όμως. Είναι ένας ”σύμμαχος” που μας φροντίζει καθημερινά όσον αφορά στις αντοχές που έχουμε σαν άνθρωποι. Μας βοηθάει να αντέχουμε. Αναφέρομαι σε κάποια σκευάσματα που ακούνε στο όνομα ΑΝΟΣΟΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ. Είναι ουσίες φυσικές που κρατούν το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού μας σε πολύ καλή κατάσταση. Έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά κάθε εισβολέα που θα απειλήσει σοβαρά την υγεία μας, είτε αυτός είναι μικρόβιο, ιός, τοξική ουσία, παράσιτο ή άλλο. Και εδώ, θεωρώ άδικο να μην αναφερθώ στο Γανόδερμα. Διαβάστε από μόνοι σας και επιλέξτε αυτό το κάτι για την ενίσχυση του Ανοσοποιητικού σας. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ !

Παράλληλα με αυτά τα απαραίτητα που σας περιέγραψα παραπάνω, υπάρχουν πολλά σκευάσματα που αποκρίνονται στις προσωπικές υγειονομικές ανάγκες του καθενός. Υπάρχουν σκευάσματα θεραπευτικά με πολύ καλά αποτελέσματα. Εμπιστευτείτε τα , και να θυμάστε πως τα φάρμακα προέρχονται από τα βότανα, που δεν έχουν παρενέργειες ή ελάχιστες, ενώ τα φάρμακα έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, που πολύ ”έξυπνα” σας κρύβει η φαρμακοβιομηχανία.!

Τσιώλης  Γεράσιμος

Διδάκτωρ Βιοχημείας – Συγγραφέας του βιβλίου ”ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ”.

University of Bologna-Italy

Leave a comment